De geschiedenis van de stalen deuren

Stalen deuren nemen langzaam de plaats in van houten deuren, die al bestaan sinds de oudheid. Er zijn hier verschillende redenen voor, maar over het algemeen zijn de stalen deuren beter bestand tegen brand. Vooral in de middeleeuwen werd de vraag hiernaar groter, omdat diverse grote gebouwen werden verwoest.


De inferno van 1666

Toch leek het pas de inferno in 1666 waarbij het roer echt om sloeg. Een groot deel van Londen werd verwoest door een grote brand, en 100.000 mensen raakte dakloos. Ondanks de paniek, ontstond er een besefmoment. Gebouwen voldeden niet aan brandveiligheidseisen en er viel een hoop te verbeteren. Dit zette ingenieurs en architecten, zoals Charles Dahlstrom, aan het denken. Toch duurde het lang voordat de stalen deur echt op de markt kwam.


Nieuwe type deuren na de industriële revolutie

Na de industriële revolutie, ontstonden er ook nieuwe ontwerpen voor stalen deuren. Hoewel er eerst enkel deuren bestonden met enkele of dubbele deurvleugels, ontstonden er nieuwe, meer complexe deuren. Er werd vooral geëxperimenteerd met de houten deur. Zo werd de eerste houten draaideur gemaakt door de Amerikaanse uitvinder Theophilus Van Kannel. Deze werd in 1899 gebouwd in het Rector-restaurant in Manhattan. In de tijd daarna volgde veel nieuwe type deuren en werd duidelijk dat met staal nog meer mogelijk is dan met hout. Brandveiligheid, duurzaamheid en de esthetiek waren drie factoren waardoor de focus steeds meer op stalen deuren lag.


Andere ontwikkelingen op het gebied van deuren werden geïnspireerd door de ontwikkeling van de roterende deur. Verschillende ondernemers stonden rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw op, om de eerste stalen deuren met holle kern te maken. Deze moest zorgen voor een hogere brandwerendheid dan bij de houten deur het geval was


De eerste brandwerende stalen deur
Het was Charles Dahlstrom die als eerst patent aanvroeg op de eerste brandwerende, stalen deur. Dit gebeurde in 1904. Hiermee ontstond direct de Dahlstrom Metallic Group. Na de industriële revolutie werd er steeds meer rekening gehouden met de rechten en wetten rondom werknemers. Hierdoor maakte stalen deuren de intrede in industriële gebouwen en fabrieken. De brandveilige, stalen deuren zorgde ervoor dat werknemers beter beschermd waren tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.


Stalen deuren bij particulieren

Dat de stalen deuren al in fabrieken en industriële gebouwen geplaatst werden, betekende niet direct dat ze ook beschikbaar waren voor particulieren. Ook hier ging tijd overheen. Het was pas rond 1950 dat de eerste stalen deuren ook in woningen geplaatst werden. De meeste stalen deuren fabrikanten in Nederland startte pas rond de eeuwwisseling met het verkopen van stalen deuren. Vanaf de 21e eeuw zie je dat het aantal stalen deuren in woningen steeds verder toeneemt.


Stalen deuren van vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten stalen deuren. Zo verkopen wij bij Steellife de volgende type stalen deuren. Ook bieden wij de mogelijkheid om een stalen deur te ontwerpen via onze configurator.


Stalen deuren in huis: de voordelen
Met een stalen deur voegt u een fraai element toe aan uw huis. Een stalen deur past bij ieder type interieur en vormt een ware eyecatcher. Ze passen zo mooi bij een huis, omdat ze goed aansluiten bij andere bouwmaterialen. Het klinkt misschien bijzonder of vreemd, maar een stalen deur staat veel beter bij bakstenen, dan een houten deur. Voor welk type deur u kiest, het blijft natuurlijk wel een smaakkwestie. Hieronder de voordelen van het kopen van een stalen deur:

  • De kwaliteit van staal ligt veel hoger dan andere materialen, zoals hout, MDF en PVC. Ook zorgt staal ervoor dat rotting voorkomen wordt en dat het niet vervormt of versplintert.
  • Hoewel stalen deuren in huis meestal niet gekocht worden vanwege de brandveiligheid, maar vanwege de uitstraling, zijn stalen deuren beter bestand tegen brand dan houten deuren.
  • Stalen deuren kunnen de waarde van uw huis vergroten. De stalen deuren met glas zorgen ervoor dat uw huis optisch groter lijkt. Ook zorgt u voor een betere lichtinval.
  • Stalen deuren zijn veelzijdig. Hoeveel licht binnenlaat is afhankelijk van het type glas dat u kiest. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor mat privacy glas, of voor kristalhelder glas. Bij Steellife krijgt u altijd een stalen deuren op maat
  • Stalen deuren zijn in alle ruimtes toepasbaar. Het meest worden stalen deuren bij de entree geplaatst, omdat de deur dan direct in het oog springt. U creëert hierdoor gelijk een aantrekkelijke look & feel van uw woning. Toch kunnen stalen deuren ook prima in andere ruimtes geplaatst worden, zoals in een kantoor of in een wijnkelder.


Stalen deur kopen bij Steellife

Steellife is dé autoriteit op het gebied van stalen deuren. Kom gezellig langs in onze showroom in Nunspeet, of ontwerp uw stalen deur met onze configurator. Hiermee ziet u direct hoe uw stalen deur eruit komt te zien. Ook bepaalt u hiermee eenvoudig het aantal panelen, het gebruikte materiaal en bijvoorbeeld het type handvat.


Stel prijs samen

Laat ons alle details weten en wij sturen u binnen 24 uur een compleet uitgewerkte prijs voor een stalen deur op maat, maatwerk wand of stalen trap op maat.

Plan uw showroombezoek Stel uw vraag Stel uw vraag Magazine aanvragen Magazine aanvragen
Meer informatie?