.

.

...Alle artikelen


De geschiedenis
van de stalen deuren


. Leestijd: 3 minuten

Steellife logo in de showroom

Stalen deuren nemen langzaam de plaats in van houten deuren, die al bestaan sinds de oudheid. Er zijn hier verschillende redenen voor, maar over het algemeen zijn de stalen deuren beter bestand tegen brand. Vooral in de middeleeuwen werd de vraag hiernaar groter, omdat diverse grote gebouwen werden verwoest.


Stalen scharnierdeur van Steellife

De inferno van 1666

Toch leek het pas de inferno in 1666 waarbij het roer echt om sloeg. Een groot deel van Londen werd verwoest door een grote brand, en 100.000 mensen raakte dakloos. Ondanks de paniek, ontstond er een besefmoment. Gebouwen voldeden niet aan brandveiligheidseisen en er viel een hoop te verbeteren. Dit zette ingenieurs en architecten, zoals Charles Dahlstrom, aan het denken. Toch duurde het lang voordat de stalen deur echt op de markt kwam.


De eerste brandwerende stalen deur​​​​​​​Het was Charles Dahlstrom die als eerst patent aanvroeg op de eerste brandwerende, stalen deur. Hiermee ontstond direct de Dahlstrom Metallic Group. Na de industriële revolutie werd er steeds meer rekening gehouden met de rechten en wetten rondom werknemers. Hierdoor maakte stalen deuren de intrede in industriële gebouwen en fabrieken. De brandveilige, stalen deuren zorgde ervoor dat werknemers beter beschermd waren tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.


Productie bezig bij Steellife van stalen deuren

Nieuwe type deuren na de industriële revolutie

Na de industriële revolutie, ontstonden er ook nieuwe ontwerpen voor stalen deuren. Hoewel er eerst enkel deuren bestonden met enkele of dubbele deurvleugels, ontstonden er nieuwe, meer complexe deuren. Er werd vooral geëxperimenteerd met de houten deur. Zo werd de eerste houten draaideur gemaakt door de Amerikaanse uitvinder Theophilus Van Kannel. In de tijd daarna volgde veel nieuwe type deuren en werd duidelijk dat met staal nog meer mogelijk is dan met hout. Brandveiligheid, duurzaamheid en de esthetiek waren drie factoren waardoor de focus steeds meer op stalen deuren lag.


Andere ontwikkelingen op het gebied van deuren werden geïnspireerd door de ontwikkeling van de roterende deur. Verschillende ondernemers stonden rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw op, om de eerste stalen deuren met holle kern te maken. Deze moest zorgen voor een hogere brandwerendheid dan bij de houten deur het geval was


Stalen taatsdeur met ronde cirkel in het midden

Stalen deuren bij particulieren​​​​​​​Dat de stalen deuren al in fabrieken en industriële gebouwen geplaatst werden, betekende niet direct dat ze ook beschikbaar waren voor particulieren. Ook hier ging tijd overheen. Het was pas rond 1950 dat de eerste stalen deuren ook in woningen geplaatst werden. De meeste stalen deuren fabrikanten in Nederland startte pas rond de eeuwwisseling met het verkopen van stalen deuren. Vanaf de 21e eeuw zie je dat het aantal stalen deuren in woningen steeds verder toeneemt.Stalen deuren van vandaag de dag


Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten stalen deuren. Zo verkopen wij bij Steellife de volgende type stalen deuren. Ook bieden wij de mogelijkheid om een stalen deur te ontwerpen via onze configurator.


Stalen deur kopen bij Steellife


Steellife is dé autoriteit op het gebied van stalen deuren. Kom gezellig langs in onze showroom in Nunspeet, of ontwerp uw stalen deur met onze configurator. Hiermee ziet u direct hoe uw stalen deur eruit komt te zien. Ook bepaalt u hiermee eenvoudig het aantal panelen, het gebruikte materiaal en bijvoorbeeld het type handvat.

Copyright © Steellife

Meer weten over de voordelen van een
stalen deur van Steellife?


Neem contact op of stel hieronder uw vraag, we vertellen u graag meer!

Ook interessant!

Plan uw showroombezoek Stel uw vraag Stel uw vraag Magazine aanvragen Magazine aanvragen
Meer informatie?